En què consisteix?

Aquesta prova avalua el tracte gastrointestinal inferior, és a dir, el còlon, també conegut com a intestí gros. A vegades, però, pot incloure un segment de la secció final de l’intestí prim.

Per a què s’utilitza normalment?

S’utilitza per identificar la presència de malalties com ara úlceres, tumors benignes, tumors malignes, pòlips, malalties inflamatòries i altres tipus de malalties que poden afectar al còlon.

Com es realitza?

El pacient se situa estirat a la taula d’exploració i s’introdueix una sonda rectal per obtenir imatges, és a dir, una cànula en forma d’ènema per l’anus que administra el medi de contrast (generalment bari) per acció de la gravetat; en alguns casos, després del bari i per millorar les imatges, es pot injectar aire a través de la mateixa sonda rectal.

S’indicarà al pacient diverses posicions, que poden ser dempeus o estirats sobre la taula i també s’indicarà estar immòbil durant la captura de les imatges per evitar que quedin borroses.

Quan acabi la prova, eliminaran la major part de l’ènema pel mateix tub pel que havia estat administrat i el material restant s’elimina anant al bany; després, haurà de tornar a estirar-se a la taula d’exploracions per a realitzar una última radiografia.

La durada de l’exploració acostuma a ser d’entre 20-30 minuts.

Com cal preparar-se?

La neteja del còlon és essencial ja que la presència de femta pot dificultar el diagnòstic i, fins i tot, pot obligar a suspendre la prova; per aquest motiu, 2 dies abans de l’examen, ha d’iniciar una dieta pobre en residus (arròs, pasta, carn o peix a la brasa, sucs filtrats, pa torrat…).

El dia abans de l’examen ha de prendre el preparat evacuant que se l’indiqui en el moment de programar aquesta exploració.

Si vostè està prenent medicació, prengui-la amb una petita quantitat d’aigua.

Consulti la Preparació.

Què experimentarà abans i després de la prova?

Tot i que no és un estudi dolorós, a mesura que el contrast s’introdueix a l’intestí, pot notar molèsties i tenir ganes d’evacuar; és molt important, doncs, informar al personal d’infermeria o tècnic si vostè nota un dolor molt intens durant el desenvolupament de la prova o immediatament després de finalitzar-la.

Altres aspectes destacats que cal tenir en compte

És una prova diagnòstica no invasiva, ja que el sistema digestiu no absorbeix el bari i per tant no arriba a la sang amb la qual cosa les reaccions al·lèrgiques són extremadament infreqüents.

Aquest tipus d’estudi no deixa radiació en el cos, a més, actualment, els equips de raigs X, tracten de minimitzar la dosi de radiació al màxim.

En alguns casos es poden produir perforacions del còlon, ja sigui a la zona rectal d’introducció de la cànula o a la resta del còlon.

La probabilitat d’una obstrucció intestinal és molt baixa.

Durant la prova podeu tenir la sensació que se us escapa líquid, però no s’ha de preocupar perquè forma part del procés.