Ecografia

L’ecografia és una prova mèdica que utilitza ultrasons que permeten que una màquina compongui amb aquests ultrasons imatges del cos. Quan aquesta tècnica s’utilitza per explorar els vasos sanguinis s’anomena ecografia Doppler.

En què consisteix?

L’ecografia és un mètode d’exploració que obté imatges de l’interior del cos mitjançant ultrasons. A l’incidir els ultrasons en els diferents teixits del cos produeixen un eco que es tradueix en imatges. Entre els seus avantatges respecte a altres tècniques, destaca que és còmoda per al pacient, innòcua i barata; a més, es tracta d’una prova en temps real i que, per tant, permet observar al moment els moviments dels teixits, els òrgans interns, veure la sang que circula o els moviments dels intestins.

Per a què es fa servir normalment?

Permet diagnosticar una àmplia gamma de situacions. La més coneguda és la del seguiment de l’embaràs, però s’utilitza en totes les especialitats mèdiques. L’ecografia no és útil per observar les estructures del cos que tenen ossos o aire.

Com es realitza?

El pacient roman estirat. A la zona del cos que es vol explorar, a la pell, el metge desplaça una sonda impregnada en un gel que facilita el moviment. Aquesta sonda emet i recull els ultrasons que reboten en els òrgans. Aquests ultrasons són els que es traduiran en imatges en temps real i es veuran a la pantalla de l’ecògraf.

Com cal preparar-se?

Depèn del tipus d’ultrasò. La majoria de les exploracions no requereixen preparació. L’ecografia abdominal pot requerir dejú. A l’ecografia renovesical necessitarà beure aigua i “aguantar” les ganes d’orinar. En tot cas, és el metge qui ha d’especificar.

Què experimentarà abans i després de la prova?

No experimentarà res.

Qui realitzarà la prova?

Un metge especialista farà la prova i serà qui supervisarà en tot moment. Pot ser que vagi fent preguntes per tal d’obtenir informació que complementi el que veu a la imatge.

Qui interpretarà els resultats?

Un metge especialista.

Quines són les exploracions més freqüents?

S’utilitza per a l’estudi de l’embaràs, l’abdomen (entre altres òrgans, la vesícula, el fetge, els ronyons, el pàncrees, l’apèndix…), la pròstata, el sistema cardiovascular, la tiroide i els músculs i tendons.

Quines situacions especials cal tenir en compte?

Probablement, d’ultrasò és la prova més innòcua i indolora que es realitza per a l’estudi de les malalties. D’ultrasò i l’energia que s’utilitza no presenta cap tipus de risc. Per aquesta raó s’utilitza per a l’embarassada. En alguns infants pot ser necessària la sedació per evitar que es moguin.

Altres aspectes o elements que cal tenir en compte

D’ultrasò també pot utilitzar-se per visualitzar l’àrea del cos on prendre mostres de teixit.
També s’utilitza com un tractament amb freqüències de ràdio i les ones en els pacients amb tumors. En alguns casos pot ser necessària la injecció d’un contrast a la vena.