En què consisteix?

És l’estudi de la uretra i la bufeta.

Per a què s’utilitza normalment?

S’utilitza per detectar la presència de malalties com ara tumors benignes, tumors malignes, processos inflamatoris, estenosi (estrenyiments), incontinència urinària, traumatismes i valoracions post quirúrgiques de la zona.

Com es realitza?

Abans de començar la prova, vostè ha d’orinar per buidar la bufeta.

L’examen es divideix en dues fases d’obtenció d’imatges:

  • De fora a dins: Es desinfectarà l’àrea i s’introduirà una sonda urinària lubrificada, que en els homes es col·loca a l’extrem del penis i en les dones, a la bufeta; a través d’aquesta sonda li administraran un contrast iodat que omplirà la bufeta fins que vostè indiqui que té ganes d’orinar.Durant aquest procés, li indicaran diferents posicions, que poden ser dempeus o estirat a la llitera d’exploracions i també li indicaran que es mantingui immòbil durant la captació de les imatges per evitar que quedin “borroses”.
  • De dins a fora: Vostè haurà d’orinar, als homes se’ls proporcionarà una cunya i a les dones, una batea. La durada de l’exploració acostuma a ser d’entre 20-30 minuts.

Com cal preparar-se?

Aquest estudi no requereix preparació específica.

Què experimentarà abans i després de la prova?

La introducció de la sonda vesical pot causar certes molèsties. Tot i que orinar mentre fem radiografies és poc habitual, i pot semblar una situació incòmoda, no es preocupi: li facilitarem tots els mitjans necessaris per garantir la seva higiene amb total privacitat.

Situacions especials

Si vostè té infecció del tracte urinari, no es pot realitzar l’estudi.

Tot i que es considera una prova segura, pot produir complicacions com ara infecció urinària, reacció adversa al medi de contrast i perforació de la uretra o la bufeta a causa de la introducció de la sonda o tracció excessiva.