Què és l’endoscòpia otorinolaringològica o panendoscòpia ORL?

L’endoscòpia otorinolaringològica és un procediment mèdic que utilitza un sistema òptic (endoscopi) per poder veure a l’interior de les vies respiratòries superiors (cavitats nasals, cavum, faringe i sobretot laringe (laringoscòpia directa)).

L’endoscopi consisteix en un tub de fibra òptica llarg i flexible, amb una càmera, connectada a un vídeo (videoendoscòpia) a l’extrem distal que ens permet veure imatges de les àrees estudiades de l’interior de les vies respiratòries superiors en un monitor de TV.

Quina preparació es necessita?

No requereix preparació prèvia.

Com es realitza la prova?

Es realitza per l’especialista en otorinolaringologia a la seva pròpia consulta.

El pacient roman assegut sobre una cadira, amb el cap recte, la boca tancada i respirant de forma tranquil·la pel nas. El metge col·locarà el videoendoscopi a l’interior d’una de les fosses nasals i l’introduirà lentament visualitzant les diferents estructures en el seu trajecte. L’estudi en general dura uns 10 minuts.

Riscos de la videoendoscòpia otorinolaringològica

No té cap risc, és totalment innòcua per al pacient.

Contraindicacions de la videoendoscòpia otorinolaringològica

No té contraindicacions, a part de la negació del pacient a sotmetre’s a aquesta prova. En algunes ocasions, la prova pot ser molesta fet que es resol aplicant anestèsia tòpica a la fossa nasal. En la majoria dels casos, es tolera bé i no fa falta aplicar anestèsics locals.

Per a què serveix?

És l’única manera de visualitzar, en consulta, l’interior de les fosses nasals fins el cavum i la laringe, resulta imprescindible per realitzar una bona exploració ORL.