Què és l’Eco-Doppler color?

L’ecografia Doppler o simplement Eco-Doppler, és una varietat de l’ecografia tradicional, basada per tant en la utilització d’ultrasons (això implica que no és invasiva) que permet visualitzar el flux que travessa certes estructures del cos, generalment els vasos sanguinis, i que són inaccessibles a la visió directa.

El Doppler color és, essencialment, el sistema computacional incorporat a la màquina d’ultrasò. Aquest assigna unitats de color, depenent de la velocitat i direcció del flux sanguini.

Per a què serveix?

S’utilitza principalment per veure en els vasos sanguinis de les cames, els braços, el coll, l’abdomen, la zona pèlvica i altres òrgans com el fetge, els ronyons, la melsa i l’aparell reproductor masculí.

Com es realitza la prova?

S’aplica una pasta sobre la zona a estudiar del pacient (que està estirat o en bipedestació segons la zona a estudiar) i es col·loca sobre ella un petit transductor. Aquest aparell emet ones sonores. Quan els ecos de les ones sonores reboten, són transmesos com impulsos elèctrics i rebuts per un monitor de vídeo que els converteix en imatges del moviment de l’òrgan a examinar.

Tipus d’Eco-Doppler vascular

Es fan estudis vasculars arterials o venosos fonamentalment per visualitzar bloqueigs, trombes o reducció de la llum.

Existeixen diversos tipus de proves d’exploració vascular:

  • Eco Doppler venós: permet estudiar les venes especialment de les extremitats inferiors en el cas d’insuficiència (varius).
  • Eco Doppler arterial: especialment per estudiar les artèries caròtides (o Tronc Supraòrtic) i les artèries de les extremitats inferiors.

Quina preparació es necessita?

L’exploració no precisa preparació prèvia.

Riscos de la prova

No té cap risc o efectes secundaris.

Contraindicacions de l’estudi

No existeixen.