El Dr. Eduard Mogas Viñals, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la facultat de Medicina de Barcelona Hospital Clínic (2011), Metge Especialista en Pediatria i Àrees Específiques per l’Hospital Universitari Vall Hebrón (2016) i Màster en Endocrinologia Pediàtrica per la Universitat Autònoma de Barcelona és el responsable del Departament.

Dra. Laura Marzo Checa cardiòloga pediàtrica que a més de la formació en cardiologia i ecocardiografia disposa de l’equipament i l’experiència per realitzar ecografia cardíaca fetal mitjançant ecocardiògraf d’alta gamma affinity 30 de Philips.

Exemples de patologies

Obesitat

És una patologia crònica, complexa, d’origen multifactorial: dietètic, genètic, metabòlic i també hormonal. Comporta conseqüències a llarg termini: sabem que els nens i adolescents obesos tenen més probabilitats de continuar obesos a l’edat adulta, de tenir hipertensió, dislipèmies, diabetis i moltes altres complicacions associades. A més, l’obesitat infantil i a l’adolescència comporta moltes vegades trastorns en l’esfera emocional del pacient, a més d’estar estigmatitzada. En moltes ocasiones, els pacients i les seves famílies arrosseguen un sentiment de culpabilitat cap a la malaltia que els modifica molts altres factors de la seva vida i salut. L’obesitat no disposa de tractament farmacològic efectiu. És, per tant, una malaltia més complexa del que s’acostuma a creure.

Requereix de seguiment mèdic i auxològic, de modificacions dels estils de vida de manera lenta i progressiva, amb un seguiment centrat en el pacient i assegurant també el seu benestar emocional durant el tractament per afavorir l’adherència, implicació i seguiment.

Pubertat

Habitualment s’inicia entre els 8 i 13 anys en les dones i entre els 9 i 14 en homes. El primer signe és l’aparició de telarquia o botó mamari en les dones o l’augment del volum testicular en el cas dels homes.

És un període crític en el creixement i desenvolupament tant físic com metabòlic i també emocional del pacient, determinant múltiples factors que influeixen en la salut adulta de l’individu. A vegades, aquest desenvolupament s’inicia abans o després, sent necessari en aquestes casos un diagnòstic mèdic i seguiment estret per d’aquesta manera assegurar que aquest es desenvolupa amb normalitat, o si és necessari, intervenir amb tractaments.

Talla baixa

La talla i el creixement infantil depenen de múltiples factors en els 6 primers anys de vida: genètics (com el sexe, raça, talla dels pares), ambientals (com l’estil de vida i la nutrició)… Al que se suma que el ritme de creixement i maduració de cada nen és variable, especialment durant els anys de pubertat.

Ha de realitzar-se un estudi de creixement complet per poder indicar el millor tractament. Existeixen diferents estudis com el radiològic de la maduració òssia o l’estudi analític sanguini per exemple.

L’hormona de creixement és el tractament indicat per els pacients amb talla baixa quan es demostra que aquesta és produïda per una malaltia o dèficit hormonal a més d’altres indicacions específiques, com és el nen amb retard de creixement intrauterí o el síndrome de Turner, entre altres.