En què consisteix?

És l’estudi de la uretra i la bufeta.

Per a què es fa servir normalment?

S’utilitza per detectar la presència de malalties com ara tumors benignes, tumors malignes, processos inflamatoris, estenosi (constriccions), incontinència urinària, traumatismes i valoracions post quirúrgiques de la zona.

Com es realitza?

Abans de començar la prova, heu d’orinar per buidar la bufeta.

L’exploració es divideix en dues fases d’obtenció d’imatges:

  • De fora a dins: us desinfectaran la zona i us introduiran una sonda urinària lubricada, que en els homes es col·loca a l’extrem del penis i en les dones, a la bufeta; a través d’aquesta sonda us administraran un contrast iodat que anirà omplint la bufeta fins que indiqueu que teniu ganes d’orinar.

Durant aquest procés, us indicaran diferents posicions, que poden ser dempeus o ajaguts a la taula i que estigueu immòbils durant la captació de les imatges per evitar que quedin borroses.

  • De dins a fora: haureu d’orinar, als homes us proporcionaran una cunya i a les dones, una batea.
    La durada de l’exploració acostuma a ser d’entre 20-30 minuts.

Com us heu de preparar?

Aquest estudi no requereix una preparació específica.

Què experimentareu abans i després de la prova?

La introducció de la sonda urinària us pot produir certes molèsties.

Tot i que orinar mentre us fan radiografies és poc habitual, i us pot semblar una situació incòmoda, no us preocupeu: us facilitaran tots els mitjans necessaris per garantir la vostra higiene amb total intimitat.

Situacions especials

Si teniu infecció d’orina, no us poden fer l’estudi.

Tot i que es considera una prova segura, poden produir-se petites complicacions com ara una infecció, una reacció adversa al medi de contrast i la perforació de la uretra o la bufeta a causa de la introducció de la sonda o d’un estirament excessiu.