'
À
Posted by admin

= ( 0 )

Hipertensió Arterial i el seu diagnòstic. Opinió de l’expert

Dr. Franscesc Riera i Rifà. Metge internista.

Unitat d’Hipertensió del Gabinet d’Especialitats Mèdiques Associades GEMA S.L.

La prevenció i el maneig dels malalts hipertensos són un repte per els sistemes de salut pública de tot el món. La Hipertensió Arterial (HTA) és un dels factors de risc més importants de la morbimortalitat cardiovascular, i són les malalties cardiovasculars la primera causa de mortalitat en el conjunt de la població general, també a Catalunya.

Segons l’evidència científica dels estudis realitzats, la HTA és un factor de risc cardiovascular que condiciona un problema de salut pública rellevant i és un dels motius de consulta més freqüents en Atenció Primària, generant un nivell d’assistència sanitària notable i un cost sanitari molt important.

També es dóna la circumstància, que els malalts amb HTA s’associen més freqüentment a altres riscos cardiovasculars com per exemple el sobrepès, sedentarisme, abandonament de la dieta mediterrània, excés d’alcohol…entre altres, el que fa que augmenti el risc global cardiovascular.

El risc  de desenvolupar HTA al llarg de la vida és molt elevat i per això s’han desenvolupat estratègies de salut pública que engloben un ventall ampli de control. La seva presència pot esser previnguda o detectada precoçment.

Sabem que la HTA és una de les causes de major morbimortalitat i discapacitat en el món, que afecta aproximadament un 40% de les persones adultes dels països desenvolupats i és per si mateixa una de les patologies amb major prevalença.

A Espanya la HTA afecta a un 35% de la població adulta i a més d’un 60% de la població de més de 60 anys, considerant que estan afectades uns 10 milions de persones adultes.

La HTA és causa de complicacions de tipus cardiovascular, renal i cerebral, relacionant-se amb 40.000 de morts l’any en persones de més de 50 anys en tot el territori nacional.

Malgrat tot i coneixent la prevalença d’aquesta patologia, només un 55% dels hipertensos de la població espanyola estan en tractament i d’aquests només el 15% estan controlats.

Estudis realitzats en Atenció Primària mostren que les xifres de control en aquest àmbit són quelcom superiors (33-36%) però clarament insuficients.

Per tots aquests motius, tots els esforços estan dirigits a potenciar la prevenció, augmentar la detecció i millorar les xifres de control de la HTA.

Els professionals de la salut, tenim molta feina a fer i cal realitzar un esforç important en l’atenció de la població amb HTA, intentant detecció i diagnòstic precoç, utilitzant recursos tant en la consulta com fora d’ella com pot ser l’AMPA i la MAPA, dues eines bàsiques i fonamentals per a aquest objectiu, sense oblidar l’educació dels pacients, la modificació de l’estil de vida i l’adherència al tractament farmacològic.

 

Ens podeu trobar de dilluns a divendres (dissabtes, diumenges i festius tancat) a:
GEMA Centre Mèdic d’Especialitats Mèdiques I: C/ Nou, 13-15 – Mataró · Horari: de 8:00 a 13:30 i 15:30 a 21:00
GEMA Centre Mèdic d’Especialitats Mèdiques II: C/ Pizarro, 27 – Mataró · Horari: de 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 21:00
GEMA Rehabilitació i Fisioteràpia: C/ José M. Torrijos, 55 – Mataró · Horari: de 08:00 a 20:30h
GEMA Pediatria: C/ Sant Cugat, 50 – Mataró · Horari: de 09:00 a 13:00h i de 15:30 a 20:30h
GEMA Clínica: Camí Ral, 657 – Mataró · Horari: de 8:00 a 22:00

La informació proporcionada en el lloc web no reemplaça si no que complementa la relació entre el professional de salut i el seu pacient o visitant i en cas de dubte ha de consultar amb el seu professional de salut de referència.

info@gemasl.com | Gabinet d’Especialitats Mèdiques Associades GEMA, CIF: B-61152740 – Avís legal

Autoritzacions administratives d’obertura i funcionament del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya: E08040500E08040490E08709407E08709397